Wedstrijdatletiek bij De Keien

Leeftijden

Vanaf 7 jaar kun je bij De Keien aan atletiek komen doen. De groepen zijn ingedeeld naar leeftijden. Er worden groepstraining gegeven, met uitzondering van de specialisatie (zie onder). Uiteraard zijn niet alle atletiekonderdelen voor elke leeftijdscategorie uit te voeren. De onderdelen worden landelijk vastgesteld door de Atletiekunie.

Alle onderdelen die voor die bepaalde leeftijdscategorie mogelijk zijn komen in de trainingen aanbod.

 

Kleding / schoenen

Aan kleding die tijdens de trainingen wordt gedragen, worden weinig eisen gesteld. Voorop staat dat er veilig mee gesport moet kunnen worden.

Voor deelname aan wedstrijden wordt men geacht een clubtenue te dragen. Deze kan worden aangeschaft via de vereniging. Met name bij competities en op Nederlandse Kampioenschappen wordt hier zeer streng op gelet.

Een normale sport- of loopschoen voldoet prima voor de reguliere training. Bij de pupillen worden deze ook bij wedstrijden gedragen. Vanaf 12 jaar worden tijdens trainingen en/of wedstrijden steeds vaker spikes gedragen. Naast spikes zal men altijd wel loopschoenen moeten hebben voor het in- en uitlopen. Voor kleine maten tweedehands spikes kan men vaak terecht binnen de vereniging.

 

Wedstrijden

In principe wordt ieder lid geacht aan wedstrijden mee te doen. Voor de pupillen (7 t/m 11 jaar) staan vaak meerkampjes op het programma (bijv. sprint- balwerpen- hoogspringen). Bij de oudere jeugd vanaf 12 jaar en volwassenen is er meer vrije keuze over het onderdeel wat je op een wedstrijd wil doen.

Atletiek is een individuele sport. In overleg met de trainer kan men zelf uitmaken voor welke wedstrijden (en welke onderdelen) men inschrijft. Deze wedstrijden worden door het hele land door georganiseerd. Bij de pupillen en de jongere jeugdleden (t/m 15 jaar) worden door de vereniging wedstrijden uitgezocht in de regio waar men gezamenlijk heen gaat.

Vanaf 16 jaar kan men deelnemen aan officiële Nederlandse Kampioenschappen. Hiervoor dienen limieten gehaald te worden om deel te kunnen nemen.

 

Aangezien atletiek een zomersport is, worden de meeste wedstrijden in de zomer gehouden (april t/m september). Echter er zijn in Nederland ook indoor accomodaties waar men in de winterperiode wedstrijden organiseert. Ook vindt dit voor de pupillen vaak plaats in sporthallen.

Daarnaast worden er in de winter zeer regelmatig veldlopen (crossen) georganiseerd. Dit zijn wedstrijden over afstanden van 1 tot 10 kilometer; die vinden meestal plaats in bossen of parken.

 

Competitie

Hoewel de hoofdmoot van de atletiekwedstrijden individueel is, organiseert de Atletiekunie ook een competitie voor elke leeftijdscategorie. Hierbij wordt door de vereniging een ploeg opgesteld waarbij een door de Atletiekunie vastgesteld aantal onderdelen allemaal bezet moeten zijn. Elke prestatie levert een aantal punten op. Het totaal aantal behaalde punten door een club wordt opgeteld. Na een 2-tal voorronden gaan de beste teams door naar de regio- of landelijk finale.

Deelname aan competities (2 tot maximaal 4 per jaar) is door De Keien verplicht gesteld.

 

Atletiek niveaus

Binnen De Keien wordt op vele niveaus wedstrijdatletiek bedreven. In principe kan men tot het hoogste niveau lid blijven. Tot een leeftijd van 14/15 jaar komen in de training alle onderdelen aan bod en zitten atleten van alle niveaus in één leeftijd trainingsgroep.

Daarna bestaat een beperkte mogelijkheid te specialiseren. Dit is mede afhankelijk van het aanbod, en de aanwezigheid van een trainer. Overstappen naar een specialisatie wordt altijd gedaan in overleg met de trainer. In deze specialisatie wedstrijd groepen komen vrijwel uitsluitend atleten in die al enkele jaren in de atletiek meedraaien. De aanpak in deze groepen is meer individueel. Hierbij wordt per atleet bekeken welke trainingsvorm voor hem/haar het beste is afhankelijk van het doel wat men wil behalen. Ook krachttraining in onze eigen krachtruimte kan hiervan een onderdeel zijn.

Juni 2024
Z M D W D V Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30