Krachttraining voor Hardlopers

Door Martin van Wolbert Fysio – Op de ‘Train de Trainer’ middag 12 november jl. heb ik een presentatie mogen geven over krachttraining. Het was de éérste workshop voor de trainers van de Hardloop groepen en van de Sportief Wandelaars. Vanuit de gedachte “waarom doen we wat we doen?”, heb ik geprobeerd informatie uit de wetenschap te filteren tot praktische informatie voor de trainer en zijn of haar sporter. In deze column, een korte uiteenzetting van de info die de trainer weer in zijn rugzak heeft gestopt.

In een zoektocht door verschillende onderzoeken blijkt dat, krachttraining in 3 hoofdlijnen ingezet kan worden voor de hardloper.

Als eerste ter Blessurepreventie. Door de gunstige effecten van krachttraining zou het toevoegen van krachttraining in het trainingsschema van de hardloper  het risico op blessure met ⅓ kunnen verminderen. En zelf kunnen halveren als we kijken naar overbelastingsblessures.

Daarnaast wordt er in verschillende onderzoeken de relatie tussen krachttraining en het verbeteren van de Running Economy benadrukt . Anders gezegd: hoe effectief gaan de spieren om met het gebruik van energie tijdens een bepaalde loopsnelheid. Sterkere spieren verbruiken bijvoorbeeld minder zuurstof voor eenzelfde inspanning, dit kan lijden tot prestatie verbetering

Als laatste kent krachttraining een belangrijke plek in de Blessure revalidatie bij hardlopers. Krachttraining is een belangrijk onderdeel (naast vele andere) in de revalidatie, om voorwaarden te creëren om terug te keren naar het gewenste sportniveau.

Met deze achtergrondkennis hebben we de presentatie afgesloten met een praktijk activiteit, waarin variabelen en oefeningen centraal stonden. Deze werd vervolgens weer extra aangevuld met de verschillende workshops van de trainers.

Het was mooi om onderdeel te zijn van de train de trainer middag, waar er  vanuit verschillende invalshoeken  “vernieuwend “ gekeken wordt naar trainen. Er kan immers nooit sprake zijn van de beste training, omdat de kennis daarover  nog steeds veranderd en we te maken hebben met het individu. En zolang we daarvoor open staan wordt het alleen maar beter!

Nieuwtje melden

Heb jij nieuws wat zeker niet mag ontbreken in ons overzicht? Stuur dan een mailtje met de tekst en eventuele foto’s naar nieuws@dekeienatletiek.nl. En wie weet verschijnt jouw bericht wel op onze site.