KEIEN finishen in New York City

Op zondag 6 november konden Jos van der Horst (62) uit Boekel en Frank Sjoerdsma (66) uit Uden, zich finisher noemen in  de 51e editie van de New York City marathon 2022.  Het was voor hen een geweldige belevenis in “the Big Apple”, the ”city that never sleeps”. Beiden voelen zich qua leeftijd pas young seniors, maar in de atletiek discipline van de hele marathon, gaan zij langzamerhand richting de old stars. Inmiddels hadden zij hun 3e startbewijs. In 2020 werd de marathon afgelast wegens de corona maatregelen en in 2021 ging dit sportevenement weliswaar door, maar gold een inreisverbod voor de buitenlanders. Dus eindelijk dit jaar 3 maal is scheepsrecht.

De start vond plaats vanaf Staten Island, vlak voor de aanloop in de klim naar de Verrazzano Narrows bridge. Op de brug zijn twee stroken voor lopers boven elkaar. Het is daar een machtig vergezicht van zo’n 60 meter boven het water. In vijf shifts van 11.000 deelnemers, vertrokken de lopers. Telkens werd de start voorafgegaan door het opzwepende Amerikaanse commentaar van de speaker. Daarna kwam het Amerikaanse volkslied, “the stars and stripes forever”, gevolgd door een deinende en swingende menigte op de muziek van Frank Sinatra met New York – New York. Tenslotte kwam het kanonschot.

Als het al niet de mooiste is, dan behoort de New York City marathon in ieder geval tot één van de mooiste en meest aansprekende mondiaal gezien! Met 55.000 deelnemers uit 141 landen is New York zeker de grootste marathon ter wereld. Het is een droom van iedere marathonloper om hier ooit aan de start te staan. Elke marathon is bijzonder en finishen is een prestatie op zich, maar deelnemen aan de New York City marathon is onvergetelijk van de eerste tot aan de allerlaatste meter bij de finish in Central Park Manhatten, ook wel de groene long van New York genoemd. De route in New York verbindt de 5 belangrijkste wijken met elkaar. De start is in Staten Island. Vervolgens gaat het parcours door Brooklyn, Queens, the Bronx en tenslotte Manhatten. Bovendien maakt de NYC marathon onderdeel uit van de major six in de wereld, naast Chicago, Boston, Londen, Parijs en Tokio.

Beide lopers zijn besmet door het marathon virus. Ze ervaren dat de afstand van 42 km en 195 meter iets magisch heeft. Voor Jos was het zijn 5e marathon, waarvan zijn 2e in het buitenland. Voor Frank was New York een jubileum, met de finish in zijn 25e marathon. Eerdere edities liep hij zowel in Nederland, als daarbuiten in ondermeer Duitsland, Luxemburg, Italië en Frankrijk.

Het mooie en leuke aan een marathon is het delen van plezier in de trainingsvoorbereiding samen met andere lopers en het genieten van de sfeer en de entourage op de dag zelf. Telkens ervaren zij de afstand der afstanden weer als een nieuwe uitdaging. “Bij de start voelen ze altijd gezonde spanning en kriebels in de buik”. Bovendien voelen zij zich outdoor types. Ze houden ervan om buiten te zijn en in beweging. Na een training kom je altijd blij en voldaan thuis. Bovendien heeft Frank altijd al een bijzondere passion for motion gehad. Als gepensioneerd fysio-/manueel therapeut maakte voor Frank de bewegings- en oefentherapie een belangrijk deel uit van zijn beroep. Ik zeg wel eens dat dezelfde koffie of thee na het buiten sporten veel lekkerder smaakt, dan wanneer je binnen gesport zou hebben. Daar kan geen indoortraining of loopband tegenop. In die zin ervaren zij het als een rijkdom om een marathon te kunnen lopen. Ze zien het als een voorrecht en zijn dankbaar om te kunnen deelnemen aan de afstand der afstanden.

In the Big Apple heb je het gevoel alsof het een beetje vanzelf gaat, doordat je als het ware gedragen wordt door het publiek. In de NYC marathon staat een twee miljoen enthousiast koppig publiek langs de route. Door de voornaam op het shirt scanderen ze: “come on Jos/Frank you can do it man! Bovendien staan er langs het parcours 130 bandjes, orkestjes, groepen met opzwepend trommelgeroffel en DJ’s opgesteld. Gemiddeld komt dat neer op een muzikale oppepper per 300 meter.

De mannen delen de marathon in 4 delen in. De eerste 10 km is de opening, dan heb je een richttijd. Daarna is 21,1 km belangrijk. Dan ben je op de helft en al even later er overheen. Vervolgens is km 33 wezenlijk. Daarna is het nog maar 9 km én kom je in de één-cijferige getallen terecht. Tenslotte is km 40 van belang, vanwege de 4 die in beeld komt, wat psychologisch veel met je doet in het aftellen. Dan is het nog maar 2 km en 195 meter. Gelukkig staan er in NY naast miles ook km aangegeven. Dat is ons referentie kader.

Het was erg leuk dat onze reis organisator twee dagen voor de marathon, een verkenningsloopje organiseerde voor de laatste vijf km in Central Park. Op de marathondag treedt dan na 37 km bij binnenkomst in Central Park, herkenning op van de omgeving tot aan de finish. Tevens werd op de trappen een groepsfoto gemaakt. Allen in hetzefde shirt met voornaam op de borst.

Amerikanen zijn geboren supporters en entertainers. Ze houden ervan als mensen knokken voor een ideaal. Elke marathonloper verwezenlijkt zijn eigen American Dream. Daarom zijn er langs het parcoura fanzones ingericht, met plekken waar gratis materialen liggen om spandoeken te maken. Bijvoorbeeld: “touch here for energy” als een soort mentaal oplaadpunt. Het Amerikaanse publiek is uitzinnig met geweldige enthousiaste aanmoedigingen. Met een medaille om je nek beginnen mensen zelfs op elke straathoek spontaan te applaudisseren. Zo’n trots is toch een fantastische beloning. Ook op medal monday word je geacht om vol trots je medaille te dragen.

New York staat bekend als een zware marathon. Als je niet over steile hellingen van bruggen loopt, dan loop je over vals plat. Daarom noemt men het in NY een strijd marathon. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het vlakke parcours in Berlijn, wat een tijd marathon is. Bovendien zat dit jaar naast de hoogte meters, de zwaarte vooral in de combinatie met warmte van 23 graden en een hoge relatieve luchtvochtigheid die benauwd aanvoelde.
In New York onder de finishbrug doorlopen geeft een niet te omschrijven extreme sensatie van voldoening, trots en beloning om te mogen stoppen met hardlopen. Finishen is een intense beleving met een geweldige adrenaline ontlading. Het feit dat je dit gedaan hebt kun je het beste een emotionele rollercoaster noemen.

Tenslotte willen Jos en Frank al hun trainings loopmaatjes van de diverse loopgroepen bedanken voor hun steun alsmede succeswensen en de trainers voor hun adviezen en begeleiding, alsmede uiteraard ook hun echtgenotes voor de steun en belangstelling na elke training.

Nieuwtje melden

Heb jij nieuws wat zeker niet mag ontbreken in ons overzicht? Stuur dan een mailtje met de tekst en eventuele foto’s naar nieuws@dekeienatletiek.nl. En wie weet verschijnt jouw bericht wel op onze site.