Welkom bij De Keien Atletiek

EHBO oefenavond Bedaf's Hofke

Het Rode Kruis organiseerde een grote EHBO-oefenavond op locatie voor hun Eigen leden en wij – EHBO’ers van De Keien – sloten ons bij hen aan. Het was een mooie zonnige avond en omdat het al weer langer licht blijft, kon de oefening buiten
gehouden worden.

Lees verder voor het leuke sfeerverslag.


Bedafs Hofke is een kleine camping net buiten Uden, vlakbij Bedaf. In het paviljoen werden wij ontvangen met koffie. Na een korte inleiding werden de groepen ingedeeld. Er waren 32 deelnemers, die verdeeld werden over 8 groepen. Iedere  groep kreeg een rugtas mee met EHBO-spullen.


Onze groep ging naar het weiland bij de koeien, waar twee jongedames met hun handen in het prikkeldraad gekomen waren. Ze hadden lelijke wonden, die nodig verbonden moesten worden.


We wandelden verder en onder een haagboog troffen we een pop aan, die reanimatie nodig had. We belden 112 voor deskundige hulp en een van ons ging met spoed naar het paviljoen om de AED op te halen. Na het controleren van bewustzijn en ademhaling werd de reanimatie (beademing en hartmassage) met 2 personen ingezet. Zodra de AED was aangekomen, werden de elektroden aangesloten en kon er een schok worden toegediend.


We wandelden weer door en tot onze verbazing troffen we beneden in een greppel een jongeman aan, die uit een fruitboom gevallen was. Hij was lelijk op zijn hoofd terecht gekomen, waardoor hij verward was. Hij lette niet goed op en belandde daardoor in de greppel. Hij liep rugletsel op en brak zijn heup. Het viel niet mee om erachter te komen wat er met deze jongeman aan de hand was. Toen een van ons hem wilde helpen om overeind te komen, ging hij hevig tekeer.


Een stukje verderop kwamen we bij de zandbak, waar een moeder om hulp riep voor haar kind. De peuter bleek zich verslikt te hebben in een snoepje en de moeder had een stuk glas uit de zandbak in haar hand gekregen. We moesten prioriteiten stellen en we probeerden eerst om de peuter te helpen. Stoten op de rug hadden geen effect en de greep van Heimlich bleek nodig te zijn om het snoepje kwijt te raken.
Hierna werd de moeder geholpen door een afgespoelde zandvorm over het glas te zetten en die vast te maken. Zij moest naar de huisarts.


In het paviljoen was een jongen bezig met koffie schenken. Hij morste alles over zich heen en voelde zich duidelijk niet goed worden. Hij greep naar zijn borst en naar zijn kaken. Hij gaf aan dat hij veel pijn had. Het bleek hier te gaan om een hartaanval. Weer buiten op de jeu-de- boules-baan zat een mevrouw op de grond. Ze had een flinke buil op haar scheenbeen, die vreselijk pijn deed en zorgde dat ze niet kon opstaan. Ook had ze haar handen open geschaafd op de baan. Er zat allemaal zand in de wond. Wij dachten aan een gesloten botbreuk, maar het bleek hier te gaan om een beschadigd beenvlies.

Bij het tuinhuis troffen we een man aan, die na een barbecue hevig begon te braken. Deze man kon het zeer overtuigend brengen. Bovendien had hij zijn broek bevuild, omdat hij ook nog last had van diarree. Het bleek hier te gaan om voedselvergiftiging en we discussieerden hoe we deze man het beste konden helpen.


Een stukje verderop – bij een zandberg en een grote tractor – zat een man in overall, die een grote tractorband op zijn buik had gekregen. Hij kon ons eerst nog vertellen wat er was gebeurd, maar even later zakte hij weg. Na enige tijd kwamen we erachter dat het hier moest gaan om inwendige verwondingen en een beginnende shocktoestand. Een ernstige situatie, waarvoor we direct 112 moesten bellen.


Alle groepen kwamen langs deze situaties (circuitvorm) en na afloop – toen het al donker geworden was – viel er nog genoeg na te praten in het paviljoen bij een kop koffie. De situaties werden kort nabesproken door kaderleden van het Rode Kruis. Speciale waardering kregen de LOTUS-slachtoffers, die overtuigend hun rol hadden gespeeld. We waren het er allemaal over eens dat dit een leerzame EHBO-avond was geweest.


Nicole

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

April 2019
Z M D W D V Z
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30